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Question:  Are the Imaging Measures chart-abstracted outpatient measures? 

Answer:   The OIE measures are calculated using claims data submitted to CMS for 

payment purposes; they are not chart-abstracted measures. 

Question: Have the ICD-10s for the OIE measures been published? 

Answer:  Draft ICD-10 specifications for the OIE measures are posted on the 

QualityNet website and are available at the following link: 

http://qualitynet.org/dcs/ContentServer?c=Page&pagename=QnetPublic%

2FPage%2FQnetTier2&cid=1228695266120. 

Question:  Will you be discussing OP-33, EBRT, today?   

Answer:   No, the entire webinar is on the imaging measures. We did a webinar in 

March designated for the OP-33 measure.  You may wish to access this at: 

http://www.qualityreportingcenter.com/hospitaloqr/events/. 

Question: Why did the number of exclusion codes increase so substantially in 4Q15 

with the switch to ICD-10 coding, as opposed to the number of exclusion 

codes with ICD-9 coding prior to 4Q15?  

Answer:  The ICD-10 coding system includes significantly more codes than the 

ICD-9 coding system. To capture the same categories of conditions, 

additional codes are necessary for the ICD-10 specifications. 

Question:  Is there an estimated arrival time for final ICD-10? 

http://qualitynet.org/dcs/ContentServer?c=Page&pagename=QnetPublic%2FPage%2FQnetTier2&cid=1228695266120
http://qualitynet.org/dcs/ContentServer?c=Page&pagename=QnetPublic%2FPage%2FQnetTier2&cid=1228695266120
http://www.qualityreportingcenter.com/hospitaloqr/events/
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Answer:   The ICD-10 specifications will not be finalized until ICD-10 claims data 

are available to test the draft specifications. Finalized specifications, when 

available, will be posted on the QualityNet site. 

Question: Has OP-8 data been updated? In the recent past it was being recalculated. 

Answer:  The recalculated values for OP-8 are not posted on the Hospital Compare 

site at this time. Updated values will be available in the coming month. 

Question: Are CTs performed during ED visits included in the denominators? 

Answer:  Yes. For OP-10 and OP-11, CTs performed in any hospital outpatient 

setting are included in the measure denominator. 

Question:   Can hospitals elect to report on some, but not all, of the OIE measures? 

Answer: Your hospital must report on all OIE measures if you are categorized as a 

subsection (d) hospital. Subsection (d) hospitals that do not comply are 

subject to a 2% reduction to their Annual Payment Updates. Subsection 

(d) hospitals, specified in the Social Security Act (Section 1886(d)(1)(B)), 

are NOT: psychiatric hospitals, rehabilitation hospitals, pediatric hospitals, 

hospitals which have an average inpatient length of stay of greater than 25 

days, critical access hospitals, a hospital involved extensively in the 

treatment or research for cancer.  However, depending on whether or not 

your hospital falls under one of the above categories, it may be able to 

withdraw from the Hospital Outpatient Quality Reporting (HOQR) 

Program without facing a penalty from Medicare. Please visit the below 

webpage on QualityNet.org to learn about withdrawing from the HOQR 

Program: 

https://www.qualitynet.org/dcs/ContentServer?c=Page&pagename=QnetP

ublic%2FPage%2FQnetTier4&cid=1205442133612   

Question:    Are Observation status patients included in the population for OIE 

measures? 

Answer:   Yes, any case paid under the Outpatient Prospective Payment System 

(OPPS) is included in measure calculation. 

Question: Can you review the look-back time periods for the denominator 

exclusions?  For example, for OP-8 the exclusions have a look-back 

period for up to five years.  You mentioned others; can you review them?  

Also, where can I find the details related to the look-back period time 

periods, numerators, and denominators? 

https://www.qualitynet.org/dcs/ContentServer?c=Page&pagename=QnetPublic%2FPage%2FQnetTier4&cid=1205442133612
https://www.qualitynet.org/dcs/ContentServer?c=Page&pagename=QnetPublic%2FPage%2FQnetTier4&cid=1205442133612
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Answer:  Look-back periods (if any) for exclusions to the OIE measures are 

described in detail in the measure specifications posted on QualityNet. As 

a summary, look-back periods for OP-8 extend up to five years, look-back 

periods for OP-13 extend up to three years, and there are no look-back 

periods for OP-9, OP-10, OP-11, and OP-14. 

Question:  Can you please go through each measure again to confirm if lower rates 

are better? 

Answer:   Lower rates are considered better for OP-8, OP-10, OP-11, OP-13, and 

OP-14. For OP-9, rates should fall below approximately 14 percent, but 

rates close to zero may indicate too low a follow-up rate. 

Question: For OP-26, version 8.0a lists encounters performed from 1-1-15 to 9-30-

15, and version 8.1 says for encounters 10-1-15 to 12-31-15. There are 

different codes. Do we use both?    

Answer:  For OP-26, for 2015 data reported in 2016, you would use the surgical 

procedure codes in the Specifications Manual version 8.1 only.  Each year 

this measure will have the top 100 surgical codes. For example, in January 

of 2016, the top 100 surgical procedure codes for 2015 are published in 

the latest Specifications Manual, 8.1. So, looking at the entire year of 2015 

data, you would use the surgical procedure codes in 8.1. This provides the 

most recently published Specifications Manual to obtain the surgical 

procedure codes for OP-26.   

Question:  If CTs are performed during ED visits and the patient is subsequently 

admitted to the hospital, would this claim be included or excluded?   

Answer:   If the imaging procedure performed in the ED is bundled into the inpatient 

claim, the procedure would not be counted in the OIE measures; however, 

if the imaging study is submitted as a separate claim paid under the 

Outpatient Prospective Payment System (OPPS), the imaging study is 

eligible for inclusion. 

Question: What about newer digital mammography imaging? Our returns are low, 

but we do fewer repeat studies. 

Answer:  OP-9 accounts for a range of appropriate follow-up rates (based on 

imaging modalities and patient characteristics) by identifying facilities that 

have unusually high or low performance rates rather than setting a target 

value.  

Question: Can we get the specific cases included in our hospital's numerator? 
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Answer:  Patient-level claims data for the OIE measures are only provided to 

facilities during a one-time dry run reporting period that occurs before the 

first year that the measures are publicly reported on Hospital Compare. 

Once public reporting for OIE measures has begun, only facility-level data 

are made available. 

Question:  For OP-8, do you receive claims data from chiropractors? 

Answer:   Yes, claims from chiropractors are considered in the calculation of OP-8. 

Question: It seems as the ER visits are where many opportunities are found. 

Answer:  Opportunities for improvement may vary across measures, departments, 

and hospitals. Each hospital should review results for the OIE measures 

and determine if there are specific opportunities for improvement. 

Question: We work in a heart hospital where we perform multiple endograph CT 

studies which include with and without contrast.  Our percentage was high 

because we do not perform a lot of general abdominal CT. Is there 

anything we can do so we are not flagged?  

Answer: CMS excludes conditions for which clinical practice guidelines indicate 

use of combined studies may be appropriate. If your facility performance 

scores are above the national threshold, this is an opportunity to develop 

quality improvement protocols. The full list of exclusion conditions is 

available on the QualityNet site at the following link: 

http://qualitynet.org/dcs/ContentServer?c=Page&pagename=QnetPublic%

2FPage%2FQnetTier2&cid=1228695266120.   

If you believe additional conditions should be excluded from the measure, 

please submit a RightNow inquiry with additional documentation. 

RightNow inquiries can be submitted through the following link: 

https://cms-ocsq.custhelp.com/app/utils/login_form/redirect/ask  

Question: How are facilities verifying that antecedent conservative therapies have 

been attempted prior to the MRI being ordered?  Most facilities have zero 

interaction until the ordering provider has requested a procedure.  

Answer:  With respect to physician ordering of services and hospitals' 

responsibilities, hospitals do submit bills to Medicare for the services they 

deliver to both inpatients and outpatients. Consequently, hospitals have a 

responsibility to ensure that services delivered by the hospital and paid by 

Medicare are appropriate and necessary. As with other quality 

http://qualitynet.org/dcs/ContentServer?c=Page&pagename=QnetPublic%2FPage%2FQnetTier2&cid=1228695266120
http://qualitynet.org/dcs/ContentServer?c=Page&pagename=QnetPublic%2FPage%2FQnetTier2&cid=1228695266120
https://cms-ocsq.custhelp.com/app/utils/login_form/redirect/ask
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improvement efforts, hospitals can work with physicians who order the 

services to improve quality. 

Question: Do all hospitals have to participate in all the OIE measures? 

Answer:  Your hospital must report on all OIE measures if you are categorized as a 

subsection (d) hospital. Subsection (d) hospitals that do not comply are 

subject to a 2% reduction to their Annual Payment Updates. Subsection 

(d) hospitals, specified in the Social Security Act (Section 1886(d)(1)(B)), 

are NOT: psychiatric hospitals, rehabilitation hospitals, pediatric hospitals, 

hospitals which have an average inpatient length of stay of greater than 25 

days, critical access hospitals, a hospital involved extensively in the 

treatment or research for cancer.  However, depending on whether or not 

your hospital falls under one of the above categories, it may be able to 

withdraw from the Hospital Outpatient Quality Reporting (HOQR) 

Program without facing a penalty from Medicare. Please visit the below 

webpage on QualityNet.org to learn about withdrawing from the HOQR 

Program: 

https://www.qualitynet.org/dcs/ContentServer?c=Page&pagename=QnetP

ublic%2FPage%2FQnetTier4&cid=1205442133612 

 

https://www.qualitynet.org/dcs/ContentServer?c=Page&pagename=QnetPublic%2FPage%2FQnetTier4&cid=1205442133612
https://www.qualitynet.org/dcs/ContentServer?c=Page&pagename=QnetPublic%2FPage%2FQnetTier4&cid=1205442133612

