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Question:  When will we be able to enter into CART 1st quarter 2016?    

Answer:   The CART documents are scheduled to be published on 5.24.2016.  This 

will be version 1.14. The paper tools will be available within the next 

week. 

Question: Slide 10 indicates that the data are for calendar year 2017; however, you 

stated that it is payment year 2017. Which is correct? 

Answer:  For the purposes of this discussion, Calendar Year 2017 and Payment 

Year 2017 have the same meaning and are used interchangeably in the 

presentation. 

Question:  Why do the Maryland hospitals get to submit their information 

voluntarily?  I heard this on a webinar yesterday also.  Why are they 

exempt, or are they? 

Answer:   In accordance with Social Security Act Section 1814(b)(3), CMS has 

exempted hospitals in Maryland from reimbursement under the national 

payment system and has allowed the state to set reimbursement rates 

payable by Medicare for applicable services that otherwise would be 

reimbursed under Medicare's Inpatient Prospective Payment System 

(IPPS) and Outpatient Prospective Payment System (OPPS). 
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Question: Is there a hospital-specific report for outpatients that would provide raw 

data (detailed patient encounters) to validate the Star Rating Report? 

Answer:  If you have any questions regarding the Overall Hospital Quality Star 

Ratings, please contact the CMS Hospital Compare Star Ratings inbox at 

cmsstarratings@lantanagroup.com. 

Question: Are the measure comparisons statistically significant? Were z-scores used, 

or is this just a comparison? 

Answer:  The comparisons presented were simply the absolute difference in 

rates/times between the two years. Statistical tests of significance were not 

performed. 

Question:  What are the performance dates (exact dates) for slide 15?  

Answer:   The maps present payment year 2016 which was encounters occurring 

between Q3 2014–Q2 2015 (July 1, 2014 – June 30, 2015). 

Question: Why is waiting for admission orders a problem? Isn't this (18b) an 

outpatient measure? 

Answer:  If the patient in the ED has to wait for a physician other than the ED 

physician, like the hospitalist or ortho, to come to the ED and then after 

evaluation write the admit/observation orders, then this delay causes an 

increase in the patient’s length of stay in the ED.  These were examples of 

one hospital’s problems.  After evaluating the cause of increased patient 

time in the ED, this hospital was able to correct the issues, thus decreasing 

the ED-throughput time.   

Question: But if they're admitted, they don't count for this measure, do they? 

Answer:  If the patient is admitted into Inpatient status, then correct, they would not 

be included in the OQR Program.  However, if they are admitted as 

Observation (an outpatient admission), then they would be included for 

the OQR Program measures.   

Question:  It would seem that the states with lower populations do better with the 

timing measures.  Is population adjusted for when determining 

performance? 

Answer:   The results presented are simply the aggregate rates/times of all reporting 

providers. Adjustments for population/rural status were not made. 
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Question: We are not always notified when the preview report is available, and I am 

on several ListServes.  How often should we expect to be notified and 

when?    

Answer:  The ListServe was sent out on April 20, but this notification did speak to 

several different subjects.  The preview report was available starting May 

6, 2016, rather than April 22, 2016, and will stay posted until June 6, 

2016.  Preview reports are available quarterly.   

Question: OP-29 and OP-30 do not have benchmarks but do have top performers. 

Would it be reasonable to present my hospital's data in comparison to the 

national top 90th percentile in lieu of a benchmark for the measure? 

Answer:  Until formal benchmarks are established, the 90th percentile could be used 

for comparison; however, due to fluctuations in hospital size and incoming 

patients, performances in one facility could differ from another. Without 

further information about bed size, patient counts, etc., this may not be a 

fair representation.  

Question:  Amidst our proven scientific processes to improve care through best 

practices, how can standardization and automation of processes begin to 

compromise critical thinking and erode judgement? 

Answer:  Continuous Quality Improvement (CQI) is a process that encourages all 

healthcare team members to continuously ask the questions, “How are we 

doing?” and “Can we do it better?”  Critical thinking is necessary in the 

process of evaluation. There are items in a process that can be made more 

functional or faster, like a check sheet, but the development of an 

improved process requires critical thinking, not the opposite.   

 

 

 




