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DISCLAIMER: This presentation question-and-answer summary document was current at the 
time of publication and/or upload onto the Quality Reporting Center and QualityNet websites. 
Medicare policy changes frequently. Any links to Medicare online source documents are for 
reference use only. In the case that Medicare policy, requirements, or guidance related to these 
questions and answers change following the date of posting, these questions and answers will not 
necessarily reflect those changes; given that they will remain as an archived copy, they will not 
be updated. The written responses to the questions asked during the presentation were prepared 
as a service to the public and are not intended to grant rights or impose obligations.  

Any references or links to statutes, regulations, and/or other policy materials included are  
provided as summary information. No material contained therein is intended to take the place  
of either written laws or regulations. In the event of any conflict between the information 
provided by the question-and-answer session and any information included in any Medicare  
rules and/or regulations, the rules and regulations shall govern. The specific statutes, regulations, 
and other interpretive materials should be reviewed independently for a full and accurate 
statement of their contents. 

Subject-matter experts researched and answered the following questions during the live 
webinar. The questions and responses may have been edited for clarification and grammar. 

https://www.qualityreportingcenter.com/en/hospital-oqr-program/archived-events/
https://qualitynet.cms.gov/outpatient/oqr/webinars
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Question 1:  What happens if a hospital fails validation? 

Hospitals that fail validation will not meet program requirements and may 
request reconsideration. Information on validation reconsiderations can be 
found on the Annual Payment Update (APU) Validation Reconsiderations 
page on the QualityNet website.  

Question 2: Was there a change where hospitals no longer highlight portions of 
the medical record? 

No. The Outpatient Data Validation Medical Record Submission Do’s and 
Don’ts document is posted on the Clinical Data Abstraction Center (CDAC) 
Information page of the QualityNet website. It states, “Do not highlight or 
otherwise mark any information in the medical record.” The CDAC 
abstractors would not be able to reference any type of 
letter/memo/explanation as to how and/or why documentation was 
abstracted a particular way by your hospital’s abstractors. CDAC abstractors 
would disregard written notes that are not part of the original medical record 
based on this General Abstraction Guideline: “It is not the intent to have 
documentation added at the time of abstraction to ensure the passing of the 
measure.” The General Abstraction Guidelines also state that the medical 
record must be abstracted as documented (taken at “face value”). 

Question 3: If the CMS CDAC abstractor finds one element of the case 
abstraction that is a mismatch, does that automatically mean that the 
case fails, even if all of the other abstraction elements match? 

No. Validation is not scored at the element level; it is scored at the 
outcome level. If the end result, or the measure outcome, is the same 
between a CDAC abstractor and what the hospital originally submitted, 
then it would be considered a match. If the abstractor at your hospital and 
the CDAC mismatches on one element and that one element doesn’t 
change the outcome of the measure, then that doesn’t constitute a 
mismatch in terms of the validation efforts. Individual elements are not 
validated in and of themselves; validation occurs at the outcome level. 

Question 4: Are there educational opportunities on how to abstract for new 
abstractors? 

In Section 6 of the Hospital OQR Specifications Manual there are 
measure-specific Guidelines and Fact Sheets to assist you in abstraction. 
Additionally, the Hospital OQR Support Team presents abstraction-based 
educational webinars for the Hospital OQR Program. 

https://qualitynet.cms.gov/outpatient/oqr/apu#tab3
https://qualitynet.cms.gov/outpatient/data-management/data-validation/cdac
https://qualitynet.cms.gov/outpatient
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Question 5:  What should our facility do if there was an update to the patient’s 
medical records (for example, an updated Date of Birth or Corrected 
Departure Time) after the CDAC received them, and the case was 
selected for validation?  

Hospitals cannot submit medical records or additional documentation 
after the CDAC receives the medical record.  

Question 6: What is the timeline for records request and submission? 

Selected hospitals will receive four total medical record requests 
containing selected cases. The record requests are usually sent within a 
few weeks after each quarterly data submission deadline. A Validation 
Estimated Record Request Dates document is available on the Outpatient 
Data Validation Resources page of the QualityNet website. 

Question 7:  Can you share the validation calculation? 

A detailed confidence interval document, which includes the validation 
calculation, is available on the Outpatient Data Validation Resources page 
of the QualityNet website.

Question 8: If hospitals are selected for validation, are hospitals notified if it is 
random or targeted?  

No. The list posted on QualityNet contains both random and targeted 
selected providers, but it does not publicly indicate which hospitals were 
selected randomly and which were targeted. If a hospital would like to 
know how and why they were selected, they may email the Validation 
Support Contractor at validation@telligen.com, and we can provide that 
information. Please include your hospital’s six-digit CMS Certification 
Number (CCN) when inquiring. 

Question 9: If the final confidence score is determined to be less than 75 percent, 
besides being targeted for validation the following year, what are the 
other consequences? 

 

 

Hospitals that fail hospital outpatient validation are at risk of a 2-
percentage point reduction to their Outpatient Prospective Payment 
System APU for the applicable payment year. For example, if the hospital 
failed validation for calendar year (CY) 2023 reported data, the applicable 
2-percentage point reduction would be for the CY 2025 payment 
determination. 

https://qualitynet.cms.gov/outpatient/data-management/data-validation/resources
https://qualitynet.cms.gov/files/64de10c29631f9001cc7df1b?filename=OQR_CY25_Cnfdnce_Intrvl_081623.pdf
mailto:validation@telligen.com
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Question 10: Is allowing a re-submission of a record with an error new? It seems in 
the past that, once submitted, there was no chance to re-submit.  

There has been no change. Hospitals cannot submit medication records or 
additional documentation after the CDAC receives the medical record. 

Question 11: What is the estimated arrival of the Confidence Interval (CI) Report?  

When validation of all quarters of the year has been completed, and 
educational review results have been taken into consideration, hospitals 
will receive an end-of-year CI Report; this report is typically released in 
August of each year. 

Question 12: When are hospitals selected for validation? Are the random and 
targeted hospitals selected at the same time?  

For the Hospital OQR Program, the selection and notification of hospitals 
for data validation efforts usually occurs around mid-August of each year. 
Unlike the Hospital Inpatient Quality Reporting (IQR) Program, the 
Hospital OQR Program selects random and targeted hospitals at the same 
time, once per year. 

Question 13: Regarding slide 29, is there a limit to the number of reconsideration 
requests a hospital can submit in a year, in a lifetime? If so, are these 
limits based on program on CCN? 

Hospitals that fail the Hospital OQR Program requirements may submit a 
reconsideration for each affected payment year determination. One 
reconsideration request per payment determination year from the hospital 
is accepted for the Hospital OQR Program.  
 
If a hospital fails in the Hospital OQR Program and Hospital IQR Program 
(for example), the hospital may follow the guidelines specific to each 
program and file a reconsideration to each program. More information on 
the reconsideration process specific to the Hospital OQR Program can be 
found on the QualityNet website.  

Question 14:  What does Adjudication Completed mean on the case detail report? 

 

 

Adjudication Completed indicates that the CDAC has completed its 
adjudication efforts (formal judgment/validation). 

https://qualitynet.cms.gov/outpatient/oqr/apu#tab2
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Question 15: In addition to the Chief Executive Officer and quality improvement 
contacts, will the QualityNet Administrator [now referred to as the 
Hospital Quality Reporting (HQR) system security official] be notified 
of the validation request?  

The Validation Support Contractor sends a supplemental email 
notification to the Medical Records contact type when the CDAC sends a 
medical records request packet. 

Question 16: The Managed File Transfer (MFT) application changed the way we 
upload the records. This did not work for Q1 for our hospital, and we 
were told to upload the previous way. Does the MFT change currently 
work for Q2 uploads?  

The Validation Support Contractor did not hear of many hospitals having 
issues with the new CDAC Providers Form. We’re sorry to hear of any 
inconvenience you experienced. Please do attempt to submit via the new 
CDAC Providers Form again for Q2 and reach out to the CDAC Help 
Desk if you experience issues again. Their contact information can be 
found on the CDAC Information page of the QualityNet website.  

Question 17: Does the August list of hospitals selected for validation for the 
Hospital OQR Program include random and targeted hospitals? 

Yes, all hospitals selected for validation will be published on the 
QualityNet website as a downloadable PDF.  

Question 18: How soon do hospitals receive validation results?  

It typically takes 3-4 months after each quarter’s medical record request 
deadline to receive Case Detail Report results via the Hospital Quality 
Reporting system. 

Question 19: If validation is at the outcome level, where is the outcome in date and 
time for the OP-18: Median Time from ED Arrival to ED Departure 
for Discharged ED Patients  measure? 

 

 

In the case of a timing measure, the original and validated “outcome” must 
match (e.g., 203 minutes). 

https://qualitynet.cms.gov/outpatient/data-management/data-validation/cdac
https://qualitynet.cms.gov/outpatient/data-management/data-validation/resources
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Question 20: If the emergency department (ED) has holds for Behavioral Health 
beds, has no order for Observation, and discharges the patient home 
five days later, is the discharge date the five days later date 
documented in the ED Discharge Notes? For example, an order is 
written for Behavioral Health, and five days later the patient is still 
held in the ED due to no Behavioral Health beds available. 

In the scenario where patients are held in the ED awaiting bed placement, 
and no order for observation placed, you will abstract the date and time 
they physically departed the ED. 

Question 21:  Can we use the time the discharge instructions were given to patients 
as the ED Departure Time data element? It is the last thing we do 
before a patient goes home. 

No. Per the Hospital OQR Specifications Manual, discharge instruction 
time is an exclusion for abstracting ED Departure Time. The time 
discharge instructions are provided does not indicate the time the patient 
physically departed the ED. 

Question 22: Slide 38 states, “The patient is no longer under the care of the ED.”  
Where can I locate this information?  

This guidance is provided in the Hospital OQR Specifications Manual
under Observation Status for the ED Departure Time data element. It 
states, “The intent of this guidance is to abstract the time that the patient is 
no longer under the care of the ED. When a patient is placed into 
observation, their clinical workflow may vary from patients who are not 
placed into observation prior to departure from the ED, so the observation 
order may be used instead of the actual ED departure time.”   

Question 23: If an order is written for an Inpatient Admission (not Observation), 
and there is no other order, would we abstract Unable To Determine 
(UTD)?  

No. If an order was written for an Inpatient Admission, the case would not 
be eligible for abstraction for the Hospital OQR Program.  

Question 24: Do we need to enter the actual departure date and time from the ED 
since the order to admit an inpatient does not count as the ED 
discharge date and time? Can we only use an order to admit for 
Observation to abstract the ED discharge date and time? 

Yes. The only acceptable order type that can be used in abstracting the ED 
Departure Date and Time data elements are orders for Observation.  If an 
order for Observation (not inpatient) was placed while the patient is still 

https://qualitynet.cms.gov/outpatient
https://qualitynet.cms.gov/outpatient
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physically in the ED, you would abstract the date and time of the order. If 
the order was placed after the patient departed the ED, then abstract the 
date and time the patient physically departed the ED. 

Question 25: If the patient arrived in the ED but has no logged arrival time, and 
the medical record shows the patient was triaged at 1500, is 1500 the 
arrival time?  

Yes. You would abstract that time if 1500 is the earliest documented time 
the patient arrived at the outpatient or emergency department. 

Question 26: Regarding the ED-Throughput measures, can we only use the ED 
medical record for abstraction? If a patient has an Observation 
Order, can only the ED medical record be used to determine ED 
departure time (when the patient was made Observation), not 
physician orders elsewhere in the record? 

The intent for abstraction is to use only documentation that is part of the 
outpatient encounter medical record. Regarding observation order entry, 
you can only abstract that order time for the ED Departure Time data 
element if the order is placed while the patient is still physically in the ED. 
If the patient departs the ED to the medical floor, for example, and an 
order for observation is placed after they left the ED, disregard the 
Observation Order, and abstract the time the patient physically departed 
the ED, for the ED Departure Time data element. 

Question 27: Is the ED medical record the only source document that can be used 
for the time of the Observation Order?  

Yes. As specified in the Hospital OQR Specifications Manual, for the ED 
Departure Time data element, the ED record is the only Acceptable 
Source listed under Suggested Data Sources.  

https://qualitynet.cms.gov/outpatient
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